KIDS: Waar speelt Nate nu mee (18 maanden)

Nate is al weer (bijna) 1,5 jaar oud en ontwikkelt zich zo snel! Één van de leukste dingen op dit moment vind ik dat hij steeds meer echt leert spelen. Het gooien en kauwen is wel een beetje voorbij (met fases vliegt hier nog steeds van alles door de kamer, maar goed) en ik zie dat er steeds meer echt spel komt.

Met de 1e verjaardag in april hadden wij hier natuurlijk al een beetje geprobeerd rekening mee te houden en vroegen veel speelgoed wat hij in de loop van het jaar leuk zou gaan vinden, zodat hij niet na een paar maanden al op zijn (baby)speelgoed uitgekeken zou zijn. Ook stond er bijvoorbeeld speelgoed op het lijstje dat ‘uitgebreid’ kan worden door er dingen bij te kopen, of dingen die lang leuk blijven. Ik heb zijn (en mijn, want ik mag ook vaak meespelen) favorieten op een rijtje gezet!

• Boekjes. Kartonnen kijk- en leesboekjes doen het erg goed bij Nate. Al toen hij een paar maanden was ging zijn interesse naar boekjes uit. Nate kreeg voor zijn verjaardag een aantal boeken, zoals het voelboel van Rupsje Nooitgenoeg en ook plaatjes-/zoekboeken vind hij leuk, alles aanwijzen en dan mogen wij zeggen hoe het heet. Hij leert er veel woordjes door! Inmiddels zijn voorlees-boekjes ook in trek, eerder had Nate er nog niet zoveel interesse in, maar sinds een aantal weken vindt hij het ook leuk om langere verhaaltje aan te horen. Hallo Bieb! ;-)

• Buitenspeelgoed. Nate is echt een ontdekker en als het even mooi weer is, wil meneer ook het liefst gelijk naar buiten! Buitenspeelgoed hadden we tot dit voorjaar nog helemaal niet omdat Nate eerst nog veel te klein was om buiten te spelen. Over een zand-schelp las ik wisselende berichten; de een vindt het een onding, de ander is er helemaal weg van en ik kan je vertellen dat wij bij de tweede groep horen! Verder hebben we een schommel gemaakt en een kleine glijbaan in de tuin. En we hebben dan nog wat vervoersmiddelen voor meneer; Een loopauto, trekker (van zijn grote neven geweest!) en stepje. Bij mooi weer gaat de achterdeur nu dus gelijk open, zo leuk dat de tuin nu ook een leuke speelplek geworden is!

• Duplo! Oke, misschien had ik dit op het verjaardagslijstje gezet omdat ik het zelf zo leuk vindt, maar het is een succes hoor! Eigenlijk staat op de verpakking van de Duplo dat het vanaf 1,5/2 jaar is en kleinere onderdelen hebben we er ook nog even tussenuit gehaald. Het begon met rammen en gooien met de stenen, maar inmiddels kan Nate ook zelf bouwen. Hij heeft ook een aantal dieren en voertuigen en die vind hij ook erg leuk! Wat ik van Duplo ook leuk vind is dat je er nog weer meer bij kan kopen, zowel de basis-sets met alleen bouwstenen als de thema-sets, en dat het járen leuk blijft (zelfs nog als je 28 bent, haha!).

• Loopwagen. Van ons kreeg Nate met zijn verjaardag de houten loopwagen van Brio. Ik werd spontaan verliefd op de zwart-witte wagen toen ik hem voorbij zag komen op internet en inmiddels is Nate er ook fan van. De duwstang is in 2 standen te zetten, waardoor kindjes er vanaf de eerste stapjes al achter zouden moeten kunnen lopen. Dat viel ons in het begin een beetje tegen omdat je die in stand niet echt kan sturen en Nate dus alleen maar rechtuit kon en overal tegenaan liep. Maar een week of 3 na zijn verjaardag liep hij los, dus vanaf dat moment kon de stang dus in de 2e stand en vindt hij het heel leuk. Hij vervoert zijn blokken er in en maakt er ook een kinderwagentje van voor zijn Simba knuffel en stapt dan als een trotse papa rond. En zelf er in zitten en rondgereden worden door Papa en Mama doet het ook goed.

• Houten hamerbank. Ik heb hem momenteel even uit de kamer weggehaald omdat Nate hem zo leuk vindt dat ik er gek van werd. Hij vind het super om te rammen met het hamertje, maar de pinnetjes ook weer terug doen kan (of wil?) hij nog niet zelf. En ik begon ook iets te vaak achter hem aan te rennen om te voorkomen dat het raam, de tafel, de tv, etc gemept werden. Dus even een time-out, maar wel een succesnummertje hier in huis! ;-)

• Dieren. We hebben een emmertje vol met dieren en ik hoor de hele dag ‘boehh’ ‘behh’ en ‘woahhh’ (dat is de leeuw!). Nate laat de diertjes stappen, doet ze 100x in en uit de emmer en soms is hij ook gewoon alleen al druk met het maken van alle bijbehorende geluiden. Simpel, maar wel heel leuk.

• Little People van Fisher Price. Ook dit is speelgoed wat je enorm kan uitbreiden. Momenteel heeft Nate thuis de schoolbus en speelt hij bij mijn ouders met de Ark van Noach en staan er ook nog een aantal dingen op het wensenlijstje voor thuis zoals de Brandweerauto en de Dierenvriendjes Boerderij (er zijn 2 boerderijen, deze lijkt mij het leukste want: er zitten meer diertjes bij en hij is zonder batterijen). Onze ervaring tot nu toe is dat het speelgoed tegen een stootje kan en er mooi uit ziet. Sommige dingen maken geluidjes (de bus heeft bv. lampjes en liedjes) en andere dingen weer niet  en ik vind het ook wel fijn dat er niet telkens overal toeters en bellen af gaan.

Het is zo leuk om te zien hoe Nate steeds meer zelf echt aan het spelen is. Ik merk dat hij het zelf spelen nu ook veel langer volhoudt. Waar hij eerst na een paar minuten al weer bij ons stond om iets samen te doen komt het nu soms zelfs voor dat hij een halfuurtje zelf aan het spelen en rond keutelen is.

Zijn er meer mama’s die gek zijn op deze leeftijdsfase? Welk speelgoed is bij jullie thuis favoriet? Tips zijn altijd welkom, kan ik weer gebruiken als inspiratie voor de toekomst! ;-)

Geplaatst in: KIDS