PERSONAL: Hoe gastvrij ben jij?


Gastvrijheid kan je op veel manieren bekijken. Vandaag vertel ik je hoe gastvrij ik ben, als het gaat over mensen die ik ken; Hoe gastvrij ben ik naar de bekenden om mij heen? Wordt de deur hier plat gelopen, of hou ik het gewoon lekker rustig in mijn huis?

Ik vind mezelf best gastvrij. Ik hou er van om mensen over de vloer te hebben en eigenlijk is iedereen ook wel welkom. Ik hou van gezelligheid in huis en om lekkere hapjes en drankjes enzo in huis te halen of te bereiden, het huis gezellig te maken, enzovoorts. Maar, zoals ik nu stiekem al een klein beetje laat doorschemeren, ik hou er dus ook van om dat bezoek te kunnen voorbereiden.

Waar ik dus niet van hou, is onverwachts bezoek! The horror! Ik ben heel erg op mijn rust en mijn ‘eigen ding’ gesteld en kan maar wat lastig schakelen als er ineens iemand op de stoep staat. Ik zal dat niet zo gauw laten merken en mijn allerbeste neplach tonen, maar nee, ik ben dan ècht niet blij. In de eerste weken/maanden na de bevalling deed ik de deur bijvoorbeeld ook gewoon niet open als er iemand aanbelde. Verwachtte ik niemand, dan deed ik niet eens moeite om te kijken wie er was, maar bleef de deur dicht en had ik tijd met Nate (en Tijmen) nodig! Maar ook nu nog doe ik niet altijd open als ik niemand verwacht, want ik heb nou eenmaal ook wel eens andere plannen of gewoon even geen zin, of niet de mogelijkheid om los te laten waar ik op dat moment mee bezig ben (lees: kind op de commode, kind in bad, kind aan de fles, kind half naar bed, etcetera hahaha!).

Waarom ik niet van onverwachts bezoek hou? Wij hebben best een volle agenda. We werken allebei (Tijmen 4- 5 dagen en avonden (en regelmatig in het weekend) en ik 3 dagen), Tijmen is aan het afstuderen op het Hbo en gaat 1 dag per week naar stage, ik probeer te sporten (als Tijmen thuis is voor Nate) en we zijn allebei betrokken bij werk binnen onze kerk. Daarnaast hebben ook de “vrije” dagen een vast schema. We hebben een vaste dag voor inkopen in de stad, een vaste dag voor de weekboodschappen, we willen op zondag graag allebei naar de kerk en er moet ook met regelmaat een bezoekje gebracht worden aan de volkstuin. De momenten dat wij allebei echt vrij en thuis zijn, zijn dus best wel schaars en daarom vind ik het ook erg belangrijk om de vrije tijd die we hebben een beetje te kunnen plannen en soms ook bewust vrij te houden voor ons gezin. Bezoek vind ik dus erg fijn om vooraf af te spreken, zodat niet onze eigen planning ineens over hoop gegooid wordt.

Wat ik ook niet leuk vind aan onverwachts bezoek is dat ik het fijn vind om te kunnen gaan zitten met mijn bezoek en niet in de voorraadkast te liggen op zoek naar koeken of wijn. Want 9 van de 10 keer heb ik dat niet “zomaar” in huis en ik wil mensen graag iets meer dan alleen een glas water kunnen aanbieden. Ook vind ik het fijn om niet de hondenharen van de salontafel te moeten blazen voordat ik een kop koffie voor iemand neerzet en dat de vloer niet kraakt van de koek-kruimels als iemand er overheen loopt. Ik slinger liever nog even gauw de stofzuiger en een doek door de kamer zodat het gewoon netjes en fris is. Want ondanks dat dat soort klusjes dagelijks uitgevoerd worden, wordt het met een kind en een hond in huis nou eenmaal sneller vies. ;-)

Om een lang verhaal kort te maken; eigenlijk is iedereen wel welkom, maar ik vind het wel prettig om dat dan even af te spreken in plaats van dat men ineens op de stoep staat! De meeste mensen weten dat gelukkig ook wel en appen of bellen eerst even om te vragen of het uitkomt.

Ik ben benieuwd, hoe gastvrij ben jij? Zit jij net als ik ook niet op onverwachte gasten te wachten of ben je daar flexibeler in? 

Dit artikel is opdracht 12 van de #30DayBlogChallengeNL, die in het leven geroepen is door Maris. Wil je de andere artikelen die ik voor de Challenge schreef lezen? Neem dan hier een kijkje!