MOMMY: 20-weken update! (ofwel 4,5 maand)

Over de bevalling en de kraamtijd konden jullie hier al lezen, vandaag geef ik een update hoe het nu met ons gaat!

Ik val gelijk maar met de deur in huis: Het gaat goed! Het heeft eventjes geduurd, maar het gaat erg goed met ons!

Zoals ik in de update over de kraamtijd zei hebben we de reflux nu aardig onder controle. Dat wil zeggen dat we weten dat Nate veel meer spuugt als hij rechtop zit of veel drukte krijgt, wanneer mensen hem vasthouden of wanneer hij druk aan het spelen is en ook met de hogere temperaturen heeft hij er veel meer last van gehad. Dit kan lastig zijn, bijvoorbeeld als anderen hem tòch willen vasthouden, maar we weten er goed mee om te gaan en de meesten begrijpen het als we hem een keer liever zelf op schoot houden. Verder doen we Johannesbroodpitmeel door de voeding en nemen we vaak de reiswieg mee, zodat we kunnen zorgen dat Nate plat kan liggen en spelen. Gelukkig zien we niet dat hij zelf last heeft van de melk en het zuur dat naar boven komt, hij is gewoon een vrolijk en blij en huilt er nooit om.

We hebben al een aantal weken een ritme te pakken dat voor ons goed werkt, het ziet er grofweg zo uit:

  • 06:00 wakker worden, voeding en daarna spelen in de box (kunnen wij ook rustig wakker worden, hahaha)
  • 07:30 slapen in z’n bedje, ca. 1,5-2 uur
  • 10:00 is het weer tijd voor een voeding en daarna gaan we vaak even de deur uit. Een rondje wandelen, een boodschapje doen, ergens koffie drinken, het kan van alles zijn. Meestal slaapt Nate tijdens een uitstapje nog wel even in de reiswieg, ongeveer een halfuurtje.
  • 13:30 krijgt hij weer een voeding en rond 14:00 gaat hij vaak voor een langer slaapje naar z’n bedje. Op een goeie dag pakt hij hier zo’n 2,5 uur slaap.
  • 16:30 wakker worden, een beetje spelen en daarna een voeding. Meestal speelt hij hierna langere tijd in de box, terwijl wij eten. Als hij erg moe is gaat hij nog wel eens een halfuurtje/uurtje naar z’n bedje.
  • 20:00 laatste voeding en daarna naar bed.

De voedingen staan vrij vast en dat werkt voor ons heel fijn. We gingen voorheen uit van de tijd waarop Nate wakker werd en hij de eerste voeding kreeg en hielden dan telkens ca. 3,5 uur aan. Maar dat was wat onhandig omdat je op een gegeven moment gewoon in de war raakt met tijden. Nu zijn we de late voeding aan het vervroegen, omdat we merken dat hij vaak in slaap valt tijdens het drinken. Dus dat zijn we nu een beetje aan het uitvogelen. Verder zijn we begonnen met de hapjes. Ik vind het echt een feest om dit te doen, want het is echt zo’n momentje dat je 1 op 1 samen bezig bent.

Wat ik ook een geweldig moment vind is het badje! Wij hebben een vrij diepe douchebak, waar we echt een badje in kunnen maken en daar hebben we een baby-badstoeltje in staan. Hiermee kan ik Nate eindelijk zelf in bad doen, zonder dat ik iemand anders nodig heb. Ik ga dan gewoon op de grond naast de douche zitten en we zitten dan heerlijk te spelen samen en 9 van de 10 keer komt niet alleen Nate, maar ook ik drijfnat uit de badkamer. Ja, dit is echt een momentje wat we samen delen.

Qua slapen gaat het super. Nate sliep van begin af en toe een nacht door, maar ik denk dat hij een week of 8-10 was toen hij de nachten gewoon door sliep zonder voor een voeding te komen en dat is sindsdien ook altijd gebleven. Vaak wordt hij nu rond 6 uur heel vrolijk wakker en ligt dan lekker te kletsen in zijn bed. Langer doorslapen hoeft voor ons niet echt want als ik moet werken moet ik ook om 6 uur opstaan dus het past wat dat betreft goed in het ritme!

Vandaag zijn we weer naar het consultatiebureau geweest voor de derde prikjes. Daarnaast is Nate weer gewogen en gemeten, hij is nu 64 cm lang en weegt 6900 gram! Ook qua ontwikkeling gaat het goed, Nate is druk aan het omrollen van zowel buik naar rug als rug naar buik en kletst de oren van ons hoofd als hij wakker wordt of ligt te spelen. Verder merk ik dat hij alleen nog maar rechtop wil zitten en zichzelf ook echt rechtop trekt met zijn buikspieren als hij op schoot zit. En als ik hem bij zijn handjes pak trekt hij zich gelijk op om te gaan staan!

Om een (héél) lang verhaal kort te maken, het gaat goed met ons. Natuurlijk hebben we ook wel eens een dag waarop het minder gaat, dat we bijvoorbeeld ‘s-nachts wat meer met hem bezig zijn geweest of dat het heel warm is en de reflux meer opspeelt. Maar die dagen komen echt véél minder vaak voor dan in het verleden!

Ik zal jullie met regelmaat op de hoogte houden van de vorderingen van onze kleine man! Ook leuk voor mijzelf om later weer terug te kunnen lezen denk ik! :-)