MOMMY: De Kraamtijd

Een klein tijdje geleden kwam mijn artikel over de bevalling online en daarin beloofde ik ook wat meer over de kraamtijd te vertellen! Ik zal wat vertellen over de eerste paar weken na de bevalling, aangezien in de kraamtijd alles nog wel redelijk ging en het daarna juist ineens een stuk minder goed ging.

De dag na de bevalling (zaterdag) kwamen we thuis uit het ziekenhuis en stond onze superlieve kraamhulp al op ons te wachten. We kwamen thuis in een versierd huis, dat hadden mijn zusje en mijn moeder voor ons geregeld! Die zaterdag hebben we geen bezoek ontvangen omdat we best laat thuis waren (ik dacht rond 13:30) en voor we goed en wel gesetteld waren was de middag al weer voorbij.

Op zondag begon de gezelligheid, vanaf een uur of 11 kwam er af en aan familie om het hoekje kijken en ook de dagen daarna liep dat lekker zo door. We hadden bewust geen tijden op het geboortekaartje gezet, maar vroegen het bezoek even te appen of bellen om af te spreken zodat we het zelf konden plannen. Dit was erg fijn, want zo konden we voorkomen dat we onverwachts allemaal mensen tegelijk op de stoep hadden staan. De eerste dagen moesten we het voor Nate sowieso rustig aan doen en zeiden we tegen bezoek ook dat ze hem helaas niet konden vast houden. Dit was ook een advies vanuit het ziekenhuis en van de kraamhulp, aangezien Nate nog een flinke hersenschudding had van de vacuümpomp. Gelukkig heeft hij de gemiste knuffels allemaal kunnen inhalen inmiddels! ;-)

Tijmen heeft in de week na de bevalling nog 2 dagdelen gewerkt en daarna had hij 1,5 week vrij! Dit kwam heel toevallig zo uit, want hij had op zijn werk geregeld dat hij na de bevalling een week zou werken en dan een week vrij zou nemen, maar hij had met Hemelvaart ook een lang weekend vrij en nu sloot dat allemaal precies op elkaar aan! Dat kwam dus mooi uit, want nu had hij extra lang vrij en dat was echt genieten! Hij was dus ook veel thuis als de kraamhulp er was, waardoor hij veel van haar kon leren en ik niet alle informatie alleen hoefde te onthouden.

Nate had naast de hersenschudding ook nog wat andere opstartprobleempjes of eigenlijk had ik een opstartprobleempje; de voeding leek super te gaan maar Nate bleef maar afvallen. Wat bleek, de voeding was niet zo goed op gang gekomen als we dachten en het kwam op een punt dat Nate op dag 5 met een dikke ondertemperatuur kwam te zitten. Die dag hebben we er alles aan gedaan Nate vol te stoppen met voeding terwijl hij telkens warm tegen ons aan lag en gelukkig ging het vanaf dat moment weer bergopwaarts! We hebben ons de weken daarna nog wel een tijd druk gemaakt over of hij wel genoeg binnenkreeg, maar inmiddels weten we dat hij goed op gewicht is en dat het nu geen kwaad kan als er wat minder wordt gedronken.

Met mij ging het in eerste instantie goed, de dagen na de bevalling leek ik goed op te knappen en ik voelde me ook eigenlijk wel prima. Ik heb wel een paar dagen last gehad van koorts en andere griepklachten. Na de kraamweek kreeg ik eigenlijk steeds meer last van ongemakken en pijn, die de nasleep van de bevalling waren. Ik heb zo’n 6 weken met veel pijn gezeten en het herstel ging erg traag, wat de verloskundige ook al voorspeld had. In die weken was ik erg afhankelijk van anderen want ik kon Nate bijvoorbeeld niet zelf uit zijn mandje tillen en niet in mijn eentje voor hem zorgen. Dit was erg lastig, maar gelukkig had ik altijd ‘oppas’ op de momenten dat Tijmen er niet was en het mij niet ging lukken in m’n eentje. Ook nu was het echt heel fijn dat Tijmen gebroken diensten werkt en hij dus altijd van 12:00 tot 16:00 of 18:00 thuis was, dan was het niet gelijk een hele dag waar ik tegen aan zat te hikken en konden we veel samen doen wat ook gewoon superleuk was!

Toen Nate 2 weken oud was zijn we met hem naar de Huisartsenpost gegaan in het ziekenhuis, omdat hij al een aantal dagen snot verkouden was en de spray van de huisarts niet hielp. Tijmen en ik waren allebei grieperig geworden in de kraamweek en het was niet gek dat Nate hier ook iets van meepikte. Ik deed geen oog dicht want ik hoorde hem telkens de hele nacht pruttelen in z’n mandje en hij begon steeds meer te spugen dus besloten we op zondagochtend om 6:00 de huisartsenpost te bellen en langs te gaan. De dienstdoende arts besloot dat Nate ter observatie op de couveuse-afdeling moest blijven wat we totaal niet hadden zien aankomen en daar schrokken we natuurlijk behoorlijk van! Er werd gelukkig goed voor ons gezorgd en na een paar uur aan apparatuur gelegen te hebben bleek gelukkig dat er niks ergs aan de hand was en mochten we halverwege de middag naar huis toe met nieuwe druppels.

De verkoudheid nam met een kleine week af, maar het spugen bleef. Dit is iets waar we nog steeds mee “zitten”, maar na meerdere doktersbezoekjes blijkt reflux een kwaaltje wat bij Nate hoort. Het lijkt iets onschuldigs, maar geloof me als ik zeg dat dit ook behoorlijk impact op je kan hebben. Wij hebben vaak zat met onze handen in het haar gezeten, met de hele vloer onder de spuug en een huilende hongerige baby.

Ik denk dat toen Nate ongeveer 2,5 maand oud was er eindelijk wat rust kwam. We hadden eindelijk de juiste hoeveelheid Nutriton gevonden en we kregen het spugen wat meer onder controle. Ik had veel informatie en tips op internet opgezocht, maar niet alles werkte. Zo werd bijvoorbeeld vaak geadviseerd om de baby na de voeding een halfuur rechtop te houden, maar bij Nate werkte dit juist averechts want hij spuugt een stuk minder als hij plat in de box of de wandelwagen ligt. Dit was wel even uitproberen, maar uiteindelijk hebben we dus een hoop geleerd! ;-)

Dit is ongeveer hoe de eerste weken na de zwangerschap zijn verlopen. Het is een beetje een chaotisch verhaal, maar ik moet zeggen dat het ook eigenlijk erg chaotisch voelde toen we er middenin zaten. Ik heb nu natuurlijk vooral de lastige dingen verteld, maar het mag natuurlijk echt gezegd worden dat wij ook heel erg veel genoten hebben! Nu ik er op terug kijk weet ik dat het een moeilijke tijd was, maar het is ook echt zo dat dat allemaal heel snel vervaagd en dat ons vooral de mooie momenten bijblijven! Nu gaat het gelukkig ook erg goed met ons en hebben we onze draai helemaal gevonden! Binnenkort een update over hoe het nu met ons gaat!

Liefs xx