MOMMY TO BE: Week 7-12

Hier is de tweede zwangerschapsupdate! Ik vertelde vorige week al over de eerste 6 weken van de zwangerschap. In deze update meer over de eerste afspraken bij de verloskundige en hoe we het aan onze omgeving hebben verteld!

In week 7 hadden Tijmen en ik een bruiloft waar we als daggast waren. Dit was voor ons een heel grappige dag, want we moesten natuurlijk zorgen dat het niet opviel dat ik bepaalde dingen wel of niet deed die ik gewoonlijk wel doe. Zo ben ik een echt vleeseter, maar ik mocht natuurlijk geen rauw vlees. En dan zal je net zien dat in de middag de BBQ aan ging met heerlijke biefstukken. Aaargh! Dat werd dus stokbroodjes kruidenboter en salade eten omdat het niet ging lukken ongemerkt een doorbakken biefstuk te regelen. En toasten met champagne zonder een slok te nemen en dan het glas heel onopvallend ergens dumpen. En 2 lagen corrigerend ondergoed aan (Too much info?) om te zorgen dat het niet opvalt dat je buik mega opgezet is. Tijmen en ik hebben samen erg veel lol gehad om dit soort kleine dingetjes.

De ochtend na de bruiloft had ik de eerste afspraak bij de verloskundige. Dit was geen routineafspraak, maar omdat ik zo bang was dat ik zat te hopen op iets wat er niet was mocht ik komen voor een vroege echo. We waren allebei erg zenuwachtig en fietsten samen die kant op. Panisch keken we 100 keer om ons heen of we geen bekenden zagen voordat we bij de praktijk naar binnen stapten. De echo bracht ons goed nieuws, alles wat te zien moest zijn was te zien en het hartje van de baby was ook al te zien en te horen! Wauw, wat was dat onvoorstelbaar om te zien! De verloskundige zei er bij dat dit natuurlijk geen garantie is dat alles goed zou blijven gaan, maar het was voor mij nu wel even een fijne geruststelling.

Het weekend dat ik 8 weken zwanger was hebben we onze ouders ingelicht. Voor beiden hadden we een cadeautje ingepakt en toen ze het open maakten waren ze natuurlijk erg verrast en blij! Voor beide ouders zal ons kindje het eerste kleinkind zijn en ze hadden het allemaal nog niet verwacht dus de verrassing was groot!

Met 9 weken had ik een intakegesprek bij de verloskundige waarbij ze allerlei gegevens noteerde en vragen stelde. De week daarna stond de termijnecho op de planning, officieel zou dat zijn als ik 10 weken zwanger was. Maar de uitgerekende datum is na die echo iets verzet want  waarschijnlijk zat ik op 9 weken en 1 dag. Deze echo was zo mogelijk nog bijzonderder dan de eerste, want de baby was veel aan het bewegen! Eerst kwam Peanut niet goed in beeld en toen zei ik voor de grap, “Hee joh, draai je eens om”, waarna we allemaal even moesten lachen. Vervolgens zagen we op het beeld allemaal gespartel met armpjes en beentjes op de echo! Dit was echt heel apart om te zien. Telkens als ik begon te lachen en m’n buik dus bewoog zagen we het moment daarna weer een reactie op het scherm! Echt heel erg bijzonder. Ook hoorden we het hartje weer en we waren natuurlijk erg blij dat alles er goed uit zag!

We hadden al besloten dat we het onze naaste vrienden en familie zouden vertellen als de echo er goed uitzag en hadden de week ervoor kaartjes laten drukken, die kan je hier onder zien! M’n zusje heeft de foto gemaakt, zij was onze partner in crime toen nog niemand verder van de zwangerschap af wist. Gelukkig heeft ze het volgehouden om 2 weken lang haar mondje dicht te houden, want dat was erg moeilijk! We hebben erg gelachen tijdens het maken van de foto’s, het lastigste was nog om Mila netjes stil te laten zitten, zonder dat ze er bijvoorbeeld met een schoentje vandoor zou gaan. Ik stond met een pot koekjes te voeren want zo lang zij goed zat konden wij nog wel wat inschikken of verplaatsen etc.

De dag dat de kaartjes bij onze familie en vrienden binnenkwamen zaten we allebei erg te zenuwen, we wisten dat vanaf 11 uur de post bezorgt kon worden en ja hoor, nog geen halfuur later hadden we het eerste telefoontje al binnen! Dit ging de hele dag zo door met telefoontjes en appjes, erg leuk!

Onze Opa’s en Oma’s hebben we die week daarop nog even gebeld, we waren van plan bij hen langs te gaan maar ze wonen allemaal niet bij ons in de buurt en doordat ik zo moe was kwam ik in het weekend ook bijna het huis niet uit. Verdere familie hebben we daarna door onze ouders laten inlichten, ook voor hen is het natuurlijk leuk om het nieuws te kunnen delen met bijvoorbeeld hun broers en zussen en het scheelt ons natuurlijk ook een hoop werk!

Week 10 en 11 waren verder erg rustig, de familie wist het nu maar we hadden gevraagd of ze het nog wel even voor zich konden houden zodat wij de tijd hadden om anderen ook ons nieuws te vertellen. Zoals wat vrienden en collega’s van ons, maar bijvoorbeeld ook voor mijn ouders om bijvoorbeeld aan hun vrienden te kunnen vertellen dat ze opa en oma hopen te worden! Het was natuurlijk jammer geweest al ze het nieuws via via al gehoord hadden.

In week 12 stond weer een controle op de planning, we besproken de uitslagen van mijn bloedonderzoek en hebben weer naar het hartje mogen luisteren. Het blijft zo bijzonder! Vooral ook omdat je zelf nog niets kan voelen of merken en als je dan het hartje hoort is het zo apart, ja Peanut zit er echt hoor!

Zoals ik al zei had ik in week 7 dus al last van een bollere buik. Ik heb nooit een hele platte buik gehad en ik ben zelfs nog 3,5 kg afgevallen omdat ik een paar weken wat lastiger at. Inmiddels met 12 weken pas ik mijn gewone broeken echt niet meer. Verder ben ik met 8 weken ziek geworden (grieperig) en toen heb ik veel gehoest en gesnotterd.  De vermoeidheid van het begin is er nog steeds, maar daar weet ik ook rekening mee te houden. Ik ga in de middag een uurtje slapen, plan niet teveel op de dagen dat ik werk en ga ‘s-avonds wat eerder naar bed. Verder eet ik weer wat beter, alhoewel ik wel echt ergens zin in moet hebben want anders krijg ik het gewoon niet weg en vooral vlees is nog wel eens lastig. Maar al met al mag ik eigenlijk niet klagen, want het gaat gewoon prima met me!

Tot zover de updates over de eerste 3 maanden. Ook deze was weer erg lang, maar in een tijd van 6 weken gebeurt ook wel het een en ander. Vanaf nu zal ik tweewekelijks een update plaatsen over hoe het gaat en de dingen waar we op dat moment mee bezig zijn. De eerste update daarvan kan je 4 november verwachten!