ORGANIZE: 1-minute-chores

Uitstelgedrag? Been there, done that! Ondanks dat ik er heel blij van wordt als ik mijn zaakjes op orde heb ben ik meesterlijk goed uitstellen. Maar weet je wat nou het domme is? Vaak stel ik de meest simpele dingen uit! Belangrijke deadlines heb ik vaak al ver van tevoren af, maar de kleine makkelijke taken blijf ik maar uitstellen. Daarom heb ik een lijst gemaakt van kleine klusjes die ik voortaan gewoon gelijk van mezelf moet aanpakken. Kleine moeite, groot plezier. Toch?

1. WC-papier vervangen. Oké, om gelijk maar even duidelijk te maken HOE lui ik ben, zo lui dat ik dus niet eens een nieuwe WC-rol wil ophangen. Terwijl die 9 van de 10 keer al in het raampje van het toilet klaarstaat. Wat ga ik dus voortaan doen? Het toiletpapier gelijk vervangen als de rol op is.

2. De tafel afnemen. Het is echt teveel moeite om een keer extra van de keuken naar de tafel en terug te lopen om een doekje over de tafel te halen na het afruimen. Nee, dat is niet teveel moeite en je moet dat gewoon even doen.

3. Rekeningen betalen. Om te voorkomen dat iedereen denkt dat wij achterlopen met de rekeningen, dat is niet zo. Maar als ik een rekening binnenkrijg stop ik hem het liefst weg in een mapje om er later naar te kijken. Maar met het internetbankieren gaat het zo makkelijk, waarom doe ik het niet gewoon gelijk even voordat ik hem in de map stop?

4. Kappersafspraak maken. Ik ga elke 4 maanden naar de kapper en zet nadat ik geweest ben altijd in mijn agenda een reminder als ik weer moet. Die reminder zie ik vaak al wel een week of 2 van tevoren aankomen (ik blader er toch regelmatig doorheen), maar het komt er altijd op neer dat ik het maken van de afspraak blijf uitstellen. Why, you ask me? Geen idee, zeker gezien het feit dat ik het met een appje al geregeld kan hebben. Gewoon doen dus voortaan!

5. Papier weggooien. In de keuken hebben wij een krukje staan. En op dat krukje verzameld zich oud papier. Dat papier moet naar de blauwe bak die in de achtertuin staat. Dat is wel geteld 8,5 stap lopen.

6. Een vriend(in) appen. Ken je dat? Dat je denkt ik moet hem/haar nodig eens een berichtje sturen om te vragen hoe het gaat of om af te spreken. Maar dan denk ik al gauw, maar nu ben ik moe. Maar nu ben ik een film aan het kijken. Maar nu moet ik boodschappen doen. En ga zo maar door. In nog geen 30 seconden kan ik een berichtje getypt hebben en het uit mijn hoofd hebben.

7. To-do lijstje updaten. Ik heb op mijn telefoon en in mijn Moleskine 2 doorgaande To-Do lijsten. Waar dingen op staan die gewoon een keer moeten gebeuren maar totaal geen prioriteit hebben. Zoals de zolder opruimen of de boekenkast uitzoeken. Die klusjes moeten een keer gebeuren maar het maakt niet uit of dat morgen of over 6 maanden is. Die lijsten moet ik met meer regelmaat doornemen om dingen weg te strepen maar ook om ze aan te vullen!

8. Een afspraak noteren. Hoe vaak gebeurt het me niet dat ik iets afspreek en het vervolgens niet direct noteer. Zo zijn er in het verleden dus wel eens dubbele afspraken gemaakt, maar ook kwam het voor dat ik gebeld werd waar ik was want ik had afgesproken ergens te zijn. Vaak pijnig ik mezelf met het onthouden van dingen die ik moet opschrijven terwijl ik mijn agenda gewoon in mijn tas heb zitten. Schrijf het nou toch gewoon gelijk op, mens!

9. De bank netjes maken. Ik leef met kleedjes en kussentjes, maar niets is zo’n doorn in mijn oog als een rommelige bank. Hoeveel werk is het nou daadwerkelijk om de kleedjes op te vouwen en de kussentjes weer netjes te leggen.

10. Bed opmaken. Om door te gaan op het punt hierboven, in mijn slaapkamer erger ik me enorm aan een rommelig bed. Waarom maak ik hem dan niet gelijk even netjes als ik er uit stap in de ochtend? Moe ben ik toch wel, dus veel beroerder zal ik me er niet door gaan voelen.

Ik vraag me af, ben ik de enige die dit soort dingen maar blijft uitstellen of zijn er meerderen met mij? Herken jij je in de bovenstaande klusjes en heb je nog andere kleine dingetjes die je altijd uitstelt?