DIY: Sidetable

Op Pinterest kwam ik ruim een jaar geleden een enorm leuk idee tegen voor een DIY-project. Ik zag een Sidetable voor in de tuin, gemaakt van 2 pallets en een paar stoeptegels. Toen ik de foto zag dacht ik, dat moet ik zelf ook wel kunnen maken! Dus ik ging aan de slag. Het was echt onwijs makkelijk en het eindresultaat vind ik erg leuk. Hieronder de benodigdheden en een korte werkbeschrijving, mocht je het zelf ook leuk vinden om de tafel te maken!

Materialen

  • 2 pallets (Euro-formaat)
  • ca. 1 liter witte verf (ik heb 100 jaar oude grondverf gebruikt)
  • een kwast of een verfroller + bakje
  • 4 verbindingsstrips
  • 8-16 schroeven
  • schroefmachine
  • 4 stoeptegels (30×30)

Het hele geintje heeft me in totaal nog geen €6,- gekost. De pallets heb ik gratis kunnen scoren, het blik verf kocht ik voor een kwartje op een rommelmarkt (was erg oud en roestig). De verfroller en het bakje had ik nog liggen, evenals de schroeven. Het enige dat ik echt bij de bouwmarkt heb gekocht zijn de stoeptegels (waren €0,95/stuk) en de verbindingsstrips (ik dacht €1,65/4stuks), beide bij de Gamma. Als je voor pallets van anders formaat gaat moet je zelf even opmeten hoeveel tegels je nodig hebt en van welk formaat!

Werkwijze

Allereerst heb ik de pallets afgestoft met een stoffer. Er zaten aardig wat spinnenwebben aan en ook wat zand. Ik heb de pallets verder niet geschuurd, dat vond ik teveel moeite en het ruwe eindresultaat vind ik zelf juist wel erg leuk. Daarna heb ik de pallets tegen elkaar gezet en gekeken welke planken aan het eind wel en niet zichtbaar zouden zijn. De planken die niet zichtbaar waren heb ik niet geverfd, dat vond ik nogal zonde van m’n tijd (èn verf). Toen ben ik gaan verven, van de ene pallet heb ik de ‘buitenkant’ geverfd en van de andere de ‘binnenkant’. Let op dat je de ondergrond afdekt, want het kan zijn dat de verf tussen de planken door drupt als je veel verf op de kwast of roller neemt. Uiteindelijk heb ik de zichtbare delen 2 lagen verf gegeven, zonder schuren tussendoor, en heb ik de rest dus kaal gelaten.

              Sidetable pallet wit 3 Sidetable pallet wit 2

Toen ik tevreden was met mijn verf-resultaat had ik de pallets neergezet op de plek waar de Sidetable uiteindelijk ook zou komen te staan. Daarna legde ik de stoeptegels (tafelblad) er op, de pallets waren nog niet vastgeschroefd op dit moment! Goed controleren of de pallets nu stevig staan en de stoeptegels niet wiebelig op de Sidetable liggen. Bij mij stond hij erg stevig dus kon de boel vastgeschroefd worden. Op de foto hier onder staan 8 verbindingsplaatjes, maar ik heb er uiteindelijk maar 4 nodig gehad. Ik heb de plaatjes vastgeschroefd op plaatsen waar het zo min mogelijk zichtbaar was, zodat ik er niet telkens tegenaan zat te kijken. Ik heb ze niet allemaal met 4 schroeven vastgemaakt zoals dat zou horen, bij mij bleven ze al gauw goed vastzitten.

Sidetable pallet wit 1Et voilá, toen kon ik er een toost op uitbrengen, m’n Sidetable was klaar! Gelijk ook even een kaarsje en wat bloemetjes neergezet, staat wel zo gezellig toch? ;-)

Sidetable pallet wit

 

Voordat ik met het project begon dacht ik dat het enorm veel werk zou zijn, maar niets is minder waar. Ik ben 3 avonden een uurtje bezig geweest, de eerste 2 avonden voor een laagje verf en de 3e avond voor het vastschroeven.

Wat vinden jullie van het eindresultaat? Voor mij was dit de eerste keer dat ik, naast het tekenen van een ontwerp, daadwerkelijk zelf een ‘meubel’ heb gemaakt. Hebben jullie wel eens eerder zo’n soort project gedaan?

2 gedachtes over “DIY: Sidetable

Reacties zijn gesloten.